Ponyleerkracht

Droomt uw dochter of zoon ook van een eigen pony?

In januari 2016 hebben we, op Stal de Blokhoeve (Vught), ons jeugdprogramma 'Ponyleerkracht' opgestart. Voor ieder kind een eigen* pony: dat is waar Ponyleerkracht voor staat. De (rij)les-methode die wij hebben ontwikkeld is ontstaan vanuit de unieke kracht van pony’s om kinderen te laten groeien: sociaal-emotioneel én rij-technisch. Kinderen kunnen veel meer van pony’s leren dan alleen paardrijden. Al begrijpen wij natuurlijk heel goed, dat dit laatste (paardrijden) hetgeen is wat uw dochter of zoon het liefste doet. Uw kind komt naar stal om alles over pony’s te leren én te leren paardrijden. Wij zorgen voor een veilige omgeving waar kinderen, spelenderwijs en in samenwerking met pony’s, kunnen groeien op sociaal-emotioneel niveau.

Ponyleerkracht is er voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. Het programma is opgebouwd vanuit een duidelijke leerlijn en bestaat uit verschillende fases: groom, ruiter en trainer. Hierin groeien de kinderen toe naar hun “eigen pony”.

Kinderen leren van pony's om ...

 • Een liefdevolle band op te bouwen
 • Het zelfvertrouwen te laten groeien
 • Fysieke uitdagingen aan te gaan
 • Te oefenen met grenzen aangeven
 • Leiding te nemen en te durven loslaten
 • Om te gaan met prestatiedruk, tegenslagen en successen
 • Zicht te redden in diverse situaties
 • Balans te creëren tussen lichaam en geest

Een eigen pony, daar komt heel veel bij kijken ...

Om je eigen pony goed te kunnen trainen, moet je veel meer kunnen dan goed rijden. Hoe haal je bijvoorbeeld je pony uit de wei? Wat eet een pony? Hoe kun je zien of je pony goed in zijn vel zit? Gedrag, verzorging, gezondheid, voeding en grondwerk zijn elementen die aan bod komen in de groom-fase. In deze fase besteden wij ook aandacht aan de basis van goed kunnen paardrijden: zitlessen, ruiterfitness en valtraining. Via verschillende fases kunnen de kinderen uiteindelijk doorgroeien in het verzorgen en rijden van de pony’s (ruiter-fase) met als uiteindelijke doel zelfstandig een pony kunnen “managen” en rijden (trainer). De instructeurs zorgen ervoor dat de kinderen, spelenderwijs, belangrijke lessen over oa zelfvertrouwen, samenwerking, binding, balans, weerbaarheid en verantwoordelijkheid meekrijgen.

Een eigen pony, daar kun je veel van leren ...

Op stal praten we bewust over een “eigen” pony en “matchen” we kinderen met een vaste pony: op deze manier kunnen kinderen een echte band opbouwen met de betreffende pony. Deze emotionele band, gebaseerd op rust en onvoorwaardelijke acceptatie, vormt de basis voor vertrouwen. Dit vertrouwen is nodig om te komen tot ontwikkeling. In de Ponyleerkracht-lessen richten wij ons vooral op de persoonlijke ontwikkeling van het kind in een rij-technisch jasje.

Uniek aan Ponyleerkracht

 • Kinderen werken met “eigen” pony*
 • Pony’s zijn echte “schoolmasters”;
 • Lessen volgens een duidelijke leerlijn;
 • Veel aandacht voor de groei van kinderen (sociaal emotioneel én rij-technisch);
 • Instructeurs zijn technisch, didactisch en pedagogisch onderlegd;
 • We werken met kleine groepen dus veel persoonlijke aandacht en we stimuleren actief groepsbinding en samenwerking.

Lessen
De dagen waarop de lessen plaatsvinden is afhankelijk van de groep waarin uw zoon of dochter kan instromen. In de vakanties vinden er geen lessen plaats, maar organiseren wij andere activiteiten zoals bijvoorbeeld buitenritten, trainingsweken of wedstrijd deelname. Ponyleerkracht bieden wij aan in periodes van 10 weken. Instromen kan aan het begin van iedere periode, mits plek beschikbaar. Op dit moment zitten alle plekjes vol.

Mocht u interesse hebben dan plaatsen wij uw zoon of dochter graag, vrijblijvend, op onze wachtlijst. Zodra er een plekje vrij komt nodigen wij u, en natuurlijk uw zoon of dochter, van harte uit voor een gratis proefles.

Wilt u meer weten? Kijk dan ook nog even op de website van Ponyleerkracht.

Wilt u meer weten over de opzet van Ponyleerkracht, de achtergronden en de kosten: ik vertel u hier graag meer over!

Graag tot ziens!
Monique van Hal

E-mail: info@ponyleerkracht.nl
Mobiel: 0617452401

(De mails worden gelezen op maandag en woensdag. Telefonisch het best bereikbaar op woensdag en vrijdag. Bij geen gehoor graag voicemail inspreken of (app) bericht sturen, dan bel ik u zo snel mogelijk terug).

* = geen (verplichte) aanschaf van een eigen pony: kinderen werken met onze pony’s maar mogen deze als “eigen” beschouwen.

Ponyleerkracht is ontstaan door mijn zoontjes Willem en Daan. Want elke keer als ik met hen op onze stal (Stal de Blokhoeve) rond loop dan zie ik dat zij, door de omgang met de pony’s, spelenderwijs belangrijke lessen over zelfvertrouwen, binding, grenzen aangeven en balans mee krijgen. Waardevolle vaardigheden in deze turbulente maatschappij vol met (digitale) invloeden en veranderende verhoudingen. Ik gun ieder kind de ervaring van een ‘eigen’ pony.

Wij hebben de afgelopen periode de meerwaarde van jouw aanpak al ervaren: we hebben Jill zien groeien in haar zelfvertrouwen om zelfstandiger om te gaan met de pony, om op haar eigen manier haar grenzen, op te zoeken en te verkennen. Tegelijkertijd merkt ze dat ze veel beter gaat rijden en dat er nog meer dan voldoende uitdaging is. Dit mede dankzij jouw manier van lesgeven (je professionaliteit, je vertrouwen in de ruiters met hun pony’s, je geduld en rust die je uitstraalt). Hier dragen het kleine groepje (meer ruimte voor persoonlijke aandacht) en de kwaliteiten van de pony’s natuurlijk aan bij! Daarnaast heeft het een positieve invloed op haar welzijn en zelfvertrouwen in het algemeen. Ik denk dat je hier echt veel mee kunt bereiken en van toegevoegde waarde kunt zijn voor het welbevinden van kinderen. Hoe mooi is dat! Kortom, we genieten van het plezier dat Jill heeft in het rijden en de omgang met de pony’s en andere ruiters bij jou op stal.

Gedeelde passie is dubbele passie